Paušalni obrti i fiskalizacija – jesu li paušalci obveznici fiskalizacije?

2,6 min read527 wordsPublished On: 20. srpnja 2021.Tags: , , , , ,

Otvorio si paušalni obrt i želiš za prodaju svojih proizvoda ili usluga omogućiti gotovinsko plaćanje? Tko je obveznik fiskalizacije i jesi li obavezan imati fiskalnu blagajnu saznaj u nastavku.

Prema Zakonu o fiskalizaciji gotovinom se smatraju novčanice, kovanice, ali i kreditne kartice, debitne kartice te slični načini plaćanja, osim izravnog plaćanja na žiro račun. Izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji od 1. srpnja 2017. godine brisan je pojam „mali obveznik fiskalizacije“, što u konkretnom slučaju znači da su i paušalci obvezni fiskalizirati račune.

 

Obveze paušalista koji obavljaju promet gotovinom

U slučaju kada paušalni obrt omogućuje plaćanje gotovinom dužan je nabaviti prilagođeni naplatni uređaj koji koristi certifikat FINA-e i internetsku vezu. Kroz sustav razmjene podataka paušalac je dužan:

  • osigurati dostavu podataka o poslovnim prostorima u kojima se provodi gotovinska naplata.
  • za gotovinske račune osigurati fiskalizaciju računa putem naplatnog uređaja
  • osigurati kontinuitet poslovanja – samo u slučaju prekida veze ili kvara koristi se uvezana knjiga računa

 

Jesam li obveznik fiskalizacije ako sve naplaćujem preko žiroračuna?

Ako u svom poslovanju nećete omogućiti plaćanje gotovinom i dalje postoje određene obaveze koje ste dužni ispuniti.

Porezna uprava traži ispunjenje sljedećih obveza:

  • propisati način numeriranja brojeva računa​ i popis poslovnih prostora s njihovim opisom (adresa poslovnog prostora, tip poslovnog prostora – fiksni, pokretni, Internet trgovina…) – propisuje se internim aktom
  • računi moraju sadržavati sve propisane elemente, odnosno datum i vrijeme izdavanja (datum, sat i minuta), broj računa i oznaka načina plaćanja (gotovinski ili bezgotovinski)​.
  • istaknuti obavijest o obvezi izdavanja računa i obvezi kupaca da preuzmu izdani račun (naljepnica „Bez računa se ne računa“)

 

Primjere internih akata za brojeve računa možete pronaći na stranicama Porezne uprave (klikom ovdje).

Tko se smatra obveznikom fiskalizacije, a koje djelatnosti nisu obvezne fiskalizirati račune provjerite na službenim stranicama porezne uprave (klikom ovdje).

 

QR kod kao sastavni dio računa od 1.1.2021.

Od 1. siječnja 2021. godine QR kod čini obvezni dio računa, ali samo kod računa za plaćanje gotovinom. QR kod je uveden sa svrhom da građani mogu provjeriti da li je njihov račun prijavljen Poreznoj upravi. Minimalna veličina QR koda je 2×2 centimetra, sa praznim prostorom sa svih strana od najmanje 2mm. Kod treba biti usklađen sa standardom ISO/IEC 15415 i treba imati minimalno ECC level razinu korekcije pogreške. Također ne smije biti ispisan na logotipu ili slici, niti smije sadržavati logotip ili sliku.

 

Što mora sadržavati QR kod?

Minimalni podaci koje mora sadržavati QR kod su:

  • URL za provjeru računa na web stranici Porezne uprave
  • JIR, odnosno zaštitni kod obveznika fiskalizacije
  • datum i vrijeme kada je račun izdan
  • ukupan iznos računa

 

Imate paušalni obrt i prodajete putem interneta? U našem članku Obrti i internet trgovina saznajte najvažnije informacije o pokretanju trgovine putem interneta.

NAPOMENA: Članak je napisan 20.07.2021. te su moguće naknadne izmjene propisa.

Povezani članci