Što je profil idealnog kupca i kako ga izraditi?

1,5 min read291 wordsPublished On: 1. studenoga 2022.Tags: , , ,

Koliko dobro poznajete vlastite kupce? Jedan od najvećih uzroka neuspjeha poduzeća krije se u nedovoljnom razumijevanju potreba korisnika. S druge strane, svaki uspješan brend prije svega jasno je odgovorio na dva ključna pitanja, a to su “koji problem rješavam?” i “tko je moj kupac?”. Profil idealnog kupca je jednostavan alat koji na jednom “listu papira” definira sve važno o kupcima nekog brenda.

Što je profil idealnog kupca ili customer persona?

Profil idealnog kupca (eng. customer persona ili buyer persona) je fiktivna osoba koja predstavlja vašeg idealnog kupca, odnosno njegovu demografiju i psihografiju. Osim toga njegov profil definira koji su problemi, potrebe i ciljevi vaših idealnih kupaca te na koji način donose odluke. Slikovito objašnjeno, radi se o avataru i tekstualnom opisu izmišljene osobe koja predstavlja veliku grupu potrošača s jednakim osobinama i karakteristikama.

Zašto je customer persona važna?

Customer persona pomaže vam da bolje razumijete vaše korisnike i potencijalne korisnike. Osim toga, značajno vam olakšava planiranje marketinških aktivnosti. Izradi profila u praksi prethodi detaljno istraživanje tržišta i velika količina informacija. Ovisno o rezultatima istraživanja i vašem i poslovanju, možete imati jedan ili više profila idealnih kupaca. 

Nakon što ga uspješno izradite, profil će vam biti ključna vodilja za razvoj novih proizvoda ili poboljšanje postojećih. U tom procesu moći ćete implementirati funkcionalnosti koje su vašim korisnicima stvarno važne. Kao rezultat ovog jednostavnog procesa moći ćete svojim kupcima pružiti korisničko iskustvo koje će ih motivirati da vam se vraćaju opet i iznova

Na kraju vam donosimo i jedan besplatan online alat u kojem ćete jednostavno u nekoliko koraka izraditi customer personu. 

Povezani članci